Dakbedekking
De dakbedekking is de hoed van je huis en zorgt dus in hoofdzaak voor de waterdichtheid. Alle op de markt zijnde producten voldoen aan deze vereiste op voorwaarde dat ze correct worden toegepast.
Het is aan te raden de technische documentatie van de producten te raadplegen waarin toegelaten hellingen, panlatdikte, enz. beschreven worden.
Houd er ook rekening mee dat door het isoleren van het dak het noodzakelijk is geworden de ruimte onder de dakbedekking te ventileren. Doe je dit niet, dan kan je er van op aan dat je mosvorming krijgt. De verluchtingsinlaat kan je aan de goot voorzien (eventueel af te schermen met een kunststof vogelscherm), de uitlaat kan via de nok gebeuren als je gebruik maakt van een droge ondernok in kunststof.
Is je dakvlak langer dan 3 meter dan moet je ook nog tussenliggende verluchtingselementen plaatsen. Hiervoor zijn aangepaste vormstukken op de markt. Verder is het ook aangewezen een onderdak te plaatsen voor het opvangen van doorslaande regen en poedersneeuw. Let erop dat ook dit onderdak uitmondt in de goot. Alle aansluitingen van daken tegen muren en schouwen worden uitgevoerd met lood en zink (of eventueel koper).
Soorten:
- Keramische pannen
- Beton pannen
- Natuurleien
- Leien uit vezelcement
- Golfplaten
- Geprofileerd metaal
- Koper en zink
- Bitumineuze dakshingels
- …