Isolatiesoorten
Bij een keperdak kan de isolatie tussen de kepers geplaatst worden omwille van de hogere keperdikte. Bij een gordingendak kan eerst de ruimte tussen de kepers met isolatiemateriaal opgevuld worden waarna een eventuele tweede laag isolatie tussen de gordingen kan geplaatst worden. Deze 2° isolatielaag kan rechtstreeks op de kepers bevestigd worden of op zijn plaats gehouden worden door het kaderwerk dat ook de binnenafwerking draagt.
Als materiaal worden meestal half stijve platen of rollen van glas- of rotswol gebruikt, afhankelijk van de beschikbare ruimte en constructie. Stijve platen kunnen ook, maar zijn minder gemakkelijk te plaatsen en/of te versnijden. In de ruimten onder het dak is er in meer of mindere mate vocht aanwezig. Dit fenomeen is zeer uitgesproken in badkamers maar is ook bijvoorbeeld in slaapkamers niet verwaarloosbaar. Om te beletten dat dit vocht in het isolatiemateriaal dringt, met als gevolg een vermindering van de isolatiewaarde of zelfs schimmelvorming, is het noodzakelijk om een dampscherm te voorzien.
De naden en aansluitingen met de ruwbouw, dakvensters, enz. moeten luchtdicht afgewerkt worden en doorboringen of scheuren moeten vermeden worden. Sommige types isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampscherm, bijvoorbeeld aluminiumfolie. Ook hier moeten bij het aanbrengen de voegen correct afgedicht worden.
Het is ook mogelijk de isolatie bovenop de dakstructuur te plaatsen.
Bij deze “Sarking-methode” wordt niet alleen de dakbedekking maar ook de volledige isolatie-opbouw (dampscherm, isolatie, onderdak) bovenop de houten dakstructuur aangebracht.
De voordelen zijn:
- Minder kans op koudebruggen (isolatieplaten worden doorlopend gelegd, hout heeft geringer isolatievermogen, minder risico’s op foute plaatsing).
- Extra bescherming van het dakhout (minder onderhevig aan temperatuurschommelingen).
- Geen plaatsverlies aan de binnenzijde.
- Esthetisch voordeel: houten structuur aan de binnenzijde blijft zichtbaar en komt zo beter tot zijn recht.
- Interessant bij renovaties: bestaande binnenafwerking moet niet verwijderd worden.
- Inbraakvertragend (harde kern van de isolatie en totale bedekking vormen barrière voor mogelijke inbrekers).